Henrik Hansen
Find mig på:

Uanset om man skal beskytte en bygning mod simpelt tyveri eller bevæbnede terrorister, kunne løsningen være et ”slusesystem”. En personsluse er altid åben, aldrig ubeskyttet!


Personsluse

I sin enkleste form består et slusesystem af to døre, der er elektronisk forbundet, så den ene ikke kan åbnes, før den anden er lukket. Det giver vagterne et vindue på nogle sekunder eller mere til at kontrollere, at personen mellem dørene har ret til at komme eller gå.

 

Min kollega Thierry Guth er blevet interviewet til en artikel omkring personsluser, som I kan læse nedenfor. Thierry har over 25 års erfaring med produktudvikling, og han har arbejdet med sluser siden 1990'erne og er førende ekspert indenfor sikring af bygninger.

Ifølge Thierry er der 5 vigtige trin, der skal overvejes i forbindelse med valg af personsluse:

 

1.Besøgende eller medarbejdere? Eller begge dele?

Kunderne må aldrig føle sig intimideret, når de træder ind i en bank eller en luksusbutik, så for dem skal sikkerheden være diskret.

”De skal føle, at passagesystemet er der for deres sikkerheds skyld, snarere end for virksomhedens,” siger Thirrry Guth.   ”Derfor er en personsluse til offentlig adgang som regel brugervenlig og fremstillet af glas, så folk kan passere naturligt, intuitivt og komfortabelt igennem.”

For medarbejdere med adgang til vigtig information, penge eller værdigenstande skal der være en strengere kontrol. Her er dimensionerne på personslusen ofte lidt mindre og omfatter et adgangskontrolsystem i form af et tastatur eller en kortlæser.

Men teknologien bevirker, at man kan få det bedste fra begge verdener, siger Thierry Guth.

”Man kan vælge forskellige grader af funktionalitet: Om morgenen kan der indføres høj kontrol med begge døre i drift, og når medarbejderne er ankommet, og risi- koen er mere begrænset, kan man skifte til en enkelt dør.”

Passagesluser kan også justeres til en massiv strøm af mennesker, eksempelvis på koncernhovedkontorer eller forskningscentre med mange medarbejdere, tilføjer han. Personsluser kan håndtere op til otte personer i minuttet.

 

2 Hvad er risiciene for angreb og uatoriseret adgang?

Jeg får masser af forespørgsler på løsninger, der kan holde bevæbnede terrorister ude,” siger Thierry Guth. ”Vi må indse, at vi befinder os i en periode, hvor terrorrisiken er forhøjet.”

Personsluser har forskellige niveauer af sikkerhedscertificering, f.eks. mod manuelt angreb med forhammer eller koben, men også mod skud og eksplosion. For en ambassade eller et datacenter kan det eksempelvis give god mening med det højeste sikkerhedsniveau, mens det andre steder kan være lige i overkanten.

Det er vigtigt, at man analyserer de risici, man står over for, siger Thierry Guth. Man må stille spørgsmål som:

- Hvor længe varer det, før politiet når frem?
  • - Er døre og vinduer tilstrækkeligt modstandsdygtige?
  • - Er personalet uddannet til at reagere på aggression?
”Hvis politiet behøver 8-12 minutter til at nå frem, skal systemet kunne holde i 15 minutter,” siger han.

”Vælg altid produkter, der er certificerede i henhold til eksplicitte standarder for at garantere et sikkerhedsniveau, der passer til de risici, du står overfor. Hvis du ikke føler dig tryg ved selv at stå for sikkerheden, er det bedre at hyre et anerkendt sikkerhedsfirma.”

Og vær på vagt over for produkter, der har laboratorietestet glas, men som er monteret i en standardramme – selve rammen bør også være testet og certificeret i henhold til en europæisk (EN) eller amerikansk (UL) standard.

Nedenfor kan du hente en gratis guide der omhandler standarder, regler og certificeringer når man taler skud og eksplossionssikkerhed

Dowbload certificerings guide

 

 

3. Overvågning og kontrol

Compac sas personslusePersonsluser kan specialfremstilles, så man kan overvåge dem og kommunikere med personen inde i slusen. Ved risiko for skydevåben kan en metaldetektor øge muligheden for, at det opdages, mens et samtaleanlæg giver den besøgende mulighed for at tale med personalet inde fra luftslusen.

Biometriske læsere, der genkender ansigter, øjne eller fingeraftryk, giver et ekstra højt sikkerhedsniveau. ”Stemmesynthesizere er et alternativ til tastaturer og kortlæsere, der gør personslusen mere brugervenlig,” tilføjer Thierry Guth. ”Denne type systemer er automatiske, men hvis en besøgende udløser en alarm, skifter systemet til manuel kontrol.”

 

 

 

 

4. Love og bestemmelser ved en personsluse

De enkelte lande har forskellige love og bestemmelser som personsluser, men generelt skal de: 

  • tillade handicappede adgang, ikke bare så de er brede nok til en kørestol, men også så håndtag og knapper er tilgængelige for en person, der sidder ned. 
  • overholde lovgivningen om klimaforandringer og altså være varmeisolerede for at sikre bygningen mod energi spild. 
  • tillade evakuering af systemet og bygningen i ulykkestilfælde – motoriserede låse skal automatisk låse op, hvis strømmen svigter, eller der skal være et nødhåndtag, så døren kan åbnes manuelt.

5. Dørenes udseende

Her kommer sidste trin – at vælge den model, der bedst modsvarer forventningerne til, hvordan personslusen skal se ud. Gennemsigtigt eller matteret glas? Malet eller eloxeret ramme? Svingdøre eller skydedøre?
”Personsluser fås som standardmodeller, men de kan også specialfremstilles, så de passer perfekt ind i det pågældende miljø,” siger Thierry Guth. Men i sidste ende er hovedformålet med at specialfremstille en sluse at optimere sikkerheden.

 

Nedenfor kan du læse mere om Gunnebos personsluser

Læs mere om personsluser

 

Har du spørgsmål kan du kontakte en af vores sikkerhedsrådgivere

Kontakt specialist

 

Se kort film om hvordan en sluse fungerer i praksis

Kommentar