Tine Madsen
Find mig på:

Når folk tænker på pengeskabe og sikringsskabe, tænker de ofte på indbrudssikring. Men en brand fortærer mange andre ting, der koster både tid og penge – ja, måske endda hele forretningen.


DataGuardNT-InSitu1-720x720.jpgVi har talt med en af vores kollegaer Mark Brokes, der er ekspert på brandsikre skabe. 

Er alle sikrings- og pengeskabe sikret mod brand, ligesom de er mod indbrud?

Nej, desværre. Et almindeligt pengeskab giver en vis beskyttelse mod brand, fordi materialet i væggene fungerer som isolering, men kun i ganske kort tid og ved relativt lave temperaturer. Der kan være store forskelle på brandsikringen for skabe, der har samme niveau af indbrudssikring.

Der er heller ikke megen beskyttelse i de brandbekæmpelsessystemer, der i øvrigt måtte være i bygningen. Hvis der eksempelvis udbryder brand i et itrum, kan et gas- eller kemidrevet brandslukningssystem forårsage store ødelæggelser, da det er under tryk. Og vandet fra sprinklersystemet gør alting gennemblødt.

Selvom forsikringsselskaber har kriterier for, hvordan du sikrer dine værdier og kontanter, er de i de fleste lande langt mindre tilbøjelige til at have fokus på brandsikring end på tyveri.


Lyder det ikke lidt gammeldags – hvorfor behøver man brandbeskyttelse, når man i dag gemmer alt i skyen?

Man talte allerede om det papirløse samfund i slutningen af 1980’erne – og man taler stadig om det! 

Og sandt nok gemmer mange i dag deres data i skyen. Men det vil ofte være nødvendigt at opbevare de originale informationer i et dataskab – som en slags dobbeltsikring, så virksomheden hurtigt kan være oppe at køre igen efter en brand. Og eftersom opbevaring på digitale medier bliver mere og mere kompakt med flere data på stadig mindre enheder, er virksomhedernes sårbarhed øget.

temperaturer.brandskabe.jpgDer er grundlæggende tre niveauer for maksimale indvendige temperaturer i brandsikre skabe: papirdokumenter, hvor temperaturen ikke må overstige 170 °C, flash-memory- eller USBsticks (65 °C) og følsomme datamedier og computere (50 °C). Hvis du kun er beskyttet i forhold til dokumenter, vil en brand ødelægge alle cdér, LTO bånd og memory-sticks i dit sikrings,- penge eller dokumentskab.

"Der kan være store forskelle på brandsikringen for skabe, selvom de har samme niveau af indbrudssikring."

 

Er det ikke lidt overdrevet – selvom man mister penge i en brand, er hele forretningen vel ikke i fare?

Hvis du ikke har de nødvendige data til at genskabe it-systemet efter en brand, og hvis du ikke har de originale kontrakter, fakturaer, lagerlister og maskinprogrammer, hvordan vil du så drive virksomhed?

Det er derfor, mange virksomheder aldrig helt kommer over en alvorlig brand, hvor de mister ordrebøger, kontrakter og medarbejderoplysninger. De kan endda være tvunget til helt at lukke.

Der står en masse skrevet med småt i forsikringspolicer, og mens du prøver at finde hoved og hale i tingene, løber konkurrenterne fra dig. Vi lever ikke i en verden, hvor folk frivilligt oplyser, at de skylder dig penge – så din likviditet forsvinder.

I alle forsikringssager ligger bevisbyrden hos sagsøger – du skal altså kunne bevise, at du rent faktisk også var i besiddelse af de mistede genstande. Hvad nu hvis alle skøder på dine ejendomme går tabt i en brand? Så kan det være meget vanskeligt at bevise, at du faktisk ejer bygningen.

"Et brandsikkert skab er en tavs forsikringspolice. Det handler om at planlægge efter det værst tænkelige scenarie."

 

Kan du komme i tanker om nogen eksempler?

Der er masser. Jeg har arbejdet med en bank i Mellemøsten med 200 filialer. Efter et oprør brændte en af deres filialer ned. Netop denne filial opbevarede låneaftaler og skøder for ca. 70.000 mennesker fra området, og alle disse dokumenter gik op i røg. Det anslås, at de mistede flere hundrede millioner dollars. Nu overvejer de at få leveret brandsikre dokumentskabe i alle deres filialer.

Hvis ikke optøjer er din største bekymring, så tag et kig på en af Sveriges største banker. En nat i februar 2008 hærgede en massiv brand en af bankens filialer i Stockholm og ødelagde hundredvis af computere og enorme mængder materialer. Banken havde dog for nylig fået leveret brandsikre dokument og dataskabe, så de vigtigste dokumenter og datamedier var intakte. De var fuldt operationelle igen i løbet af kun tre dage. Et brandsikkert skab er en tavs forsikringspolice. Den udløber ikke, forfalder ikke, men står bare ovre i hjørnet og udfører stille og roligt sit arbejde, dag ud og dag ind.

Du betaler ingen forsikringspræmie hvert år. Der er derimod tale om en engangsbetaling, en anlægsinvestering. Og investeringen er med til at beskytte din virksomhed. Det handler om at planlægge efter det værst tænkelige scenarie, ”hvad-nu-hvis”-scenariet – hvad nu hvis nogen glemmer at slukke for noget, eller hvad nu hvis du har en utilfreds medarbejder? Hvad nu hvis branden bryder ud i nat?
For et par år siden udbrød der brand i et supermarked i England. De havde et stort brandsikkert dokumentskab på 2 m i højden x 1,2 m bredt og med dobbelte døre og en vægt på 700 kg. Et par uger efter branden fandt de dokumentskabet i kælderen – det var faldet fire etager ned, efterhånden som gulvene gav efter, men dokumenterne indeni var intakte. Sådan!

 

Hvordan fungerer de så? Med masser af asbest, ikke sandt?

...

Opskummet beton – hvordan kan det beskytte mod brand?

...

Så for at teste et brandskab, er man nødt til at udsætte det for ild?

...

Så hvordan ville du opsummere den rolle et brandsikkert skab har?

 

Læs resten af artiklen i kundemagasinet GLOBAL, ved at klikke nedenfor.

 Download magasin om brandsikring

 

Du kan også kontakte en rådgiver, hvis du har spørgsmål omkring brandsikring af pengeskabe, sikringskabe, dokumentskabe mv.

Kontakt rådgiver omkring skabe

 

Kommentar