Henrik Hansen
Find mig på:

Uanset om man skal beskytte en bygning mod simpelt tyveri eller bevæbnede terrorister, kunne løsningen være et ”slusesystem”. En personsluse er altid åben, aldrig ubeskyttet!

I sin enkleste form består et slusesystem af to døre, der er elektronisk forbundet, så den ene ikke kan åbnes, før den anden er lukket.

Hvis der træder to personer ind i en sluse, vil den sidste dør ikke åbne - uagtet om korrekt identifikation er givet. Det er derved ikke muligt at give adgang til mere end en person ad gangen. Sluserne fås også med metaldetektorer, som registrer hvis en person forsøger at smugle våben ind i bygningen.

Personsluse

 

Nedenfor har vi beskrevet de 5 trin alle skal være opmærksomme på når der skal vælges en personsluse.

1. Hvem skal bruge slusen? Besøgende eller medarbejdere
2. Hvad er risiciene for angreb og uautoriseret adgang?
3. Overvågning og kontrol
4. Love og bestemmelser
5. Dørens udseende

 

1. Besøgende eller medarbejdere? Eller begge dele?

De besøgende må aldrig føle sig intimideret, når de træder ind i en bygning, så for dem skal sikkerheden være diskret. 

Gæsterne i huset skal føle at sikkerheden er der for deres skyld, og ikke for virksomhedens. Derfor er en personsluse der står i en bygnings indgang ofte brugervenlig og fremstillet af glas, så folk kan passere naturligt, intuitivt og komfortabelt igennem.

Ved indgange hvor det kun er medarbejdere der har adgang kan dimensionerne på en sluse være mindre og adgangskontrollen kan være mere avanceret - dette især til rum eller områder, hvor der opbevares vigtig information, penge eller værdigenstande.

Men teknologien bevirker, at man kan få det bedste fra begge verdener.

Man kan vælge forskellige grader af funktionalitet: Om morgenen kan der indføres høj kontrol med begge døre i drift, og når medarbejderne er ankomme kan man skifte til en enkelt dør.

Personsluser kan også tilpasses efter persongennemstrømningen, eksempelvis på kontorer eller offentlige steder med mange medarbejdere eller gæster. Personsluser kan håndtere op til otte personer i minuttet.

Hent vores guide, hvis du vil sammenligninge forskellige indgangssystemer ud fra bl.a. persongennemstrømning.

Download sammenligningsguide indgangsløsninger

2. Hvad er risiciene for angreb og uatoriseret adgang?

Personsluser har forskellige niveauer af sikkerhedscertificering, f.eks. mod manuelle angreb med forhammer eller koben, men også mod skud og eksplosion. For en ambassade eller et datacenter kan det eksempelvis give god mening med det højeste sikkerhedsniveau, mens det andre steder kan være lige i overkanten.

Det er vigtigt, at du analyserer de risici, du står over for, og du kan stille spørgsmål som:

  • Hvor længe varer det, før politiet når frem?
  • Er døre og vinduer tilstrækkeligt modstandsdygtige?
  • Er personalet uddannet til at reagere på aggression?
Hvis politiet behøver 8-12 minutter til at nå frem, skal systemet kunne holde i 15 minutter. Vælg altid produkter, der er certificerede i henhold til eksplicitte standarder for at garantere et sikkerhedsniveau, der passer til de risici, du står overfor. Hvis du ikke føler dig tryg ved selv at stå for sikkerheden, er det bedre at hyre et anerkendt sikkerhedsfirma.

Og vær på vagt over for produkter, der har laboratorietestet glas, men som er monteret i en standardramme – selve rammen bør også være testet og certificeret i henhold til en europæisk (EN) eller amerikansk (UL) standard.

Hent vores guide, der omhandler standarder, regler og certificeringer når man taler skud og eksplossionssikkerhed

Dowbload certificerings guide

3. Overvågning og kontrol

Personsluser kan specialfremstilles, så du kan overvåge dem og kommunikere med personen inde i slusen. Ved risiko for skydevåben kan en metaldetektor øge muligheden for, at det opdages, mens et samtaleanlæg giver den besøgende mulighed for at tale med personalet inde fra luftslusen.

Compac sas personsluse

Biometriske læsere, der genkender ansigter, øjne eller fingeraftryk, giver et ekstra højt sikkerhedsniveau. Stemmesynthesizere er et alternativ til tastaturer og kortlæsere, der gør personslusen mere brugervenlig Denne type systemer er automatiske, men hvis en besøgende udløser en alarm, skifter systemet til manuel kontrol.

 

4. Love og bestemmelser ved en personsluse

De enkelte lande har forskellige love og bestemmelser om adgangssystemer, men generelt skal de: 

  • tillade handicappede adgang, ikke bare så de er brede nok til en kørestol, men også så håndtag og knapper er tilgængelige for en person, der sidder ned. Hvis det ikke er muligt at give handicappede adgang via slusen, skal der gives adgang via alternative veje.
  • overholde lovgivningen om klimaforandringer og altså være varmeisolerede for at sikre bygningen mod energi spild. 
  • tillade evakuering af systemet og bygningen i ulykkestilfælde – motoriserede låse skal automatisk låse op, hvis strømmen svigter, eller der skal være et nødhåndtag, så døren kan åbnes manuelt.

5. Dørenes udseende

Her kommer sidste trin – at vælge den model, der bedst modsvarer forventningerne til, hvordan personslusen skal se ud. Gennemsigtigt eller matteret glas? Malet eller eloxeret ramme? Svingdøre eller skydedøre?
Personsluser fås som standardmodeller, men de kan også specialfremstilles, så de passer perfekt ind i det pågældende miljø. Men i sidste ende er hovedformålet med at specialfremstille en sluse at optimere sikkerheden.

 

Se kort film om hvordan en sluse fungerer i praksis

 

 Læs mere om personsluser

Kontakt rådgiver

Kommentar