EMP angreb: Hvad er det, og hvordan beskytter vi imod det [Video]

Tine Madsen
Posted by Tine Madsen
Find me on: LinkedIn

Uden den rigtige beskyttelse kan et elektromagnetisk puls (EMP) angreb lamme dine IT-systemer. Hvad er så den bedste tilgang?

I en ny række af videoer fortæller Gunnebos sikkerhedsekspert om virkningerne af en elektromagnetisk puls på servere, og hvad du kan gøre for at beskytte imod det.

Videoen er på engelsk, men under hver video er et kort sammendrag af indholdet.

Del 1: Hvordan opstår elektromagnetisk puls? (4 min. varighed)

 

 

"EMP står for elektromagnetisk puls og er magnetiske felter, der er meget forstyrrende på alle former for elektronisk materiale."

"Det kan opstå naturligt, og det kan være menneskeskabt. Naturlige begivenheder som solstorme eller elektriske storme kan sende en puls af elektricitet igennem et kabel eller el-net."

EMP kan endda genereres af bærbare, håndholdte enheder

"EMP kan også være menneskeskabt, og der er flere måder at generere EMP på. Et eksempel er fra en nuklear detonering. Detonationen foregår højt op i atmosfæren og er kendt som "High altitude" EMP eller HEMP. Grundet højden dækker den et bredt område."

"På et lavere niveau er der militær ammunition, der er designet til at generere EMP, og der er et antal menneskeskabte bærbare generatorer, som f.eks. kan være drone-baseret eller små enheder på størrelse med en håndbagage."

Del 2: Hvad er konsekvenserne af et EMP angreb? (3 min. varighed) 

 

"Risikoen for et nuklear angreb er tilstede, men det er ikke så sandsynligt. Et angreb fra en enhed, der kan bæres eller transporteres i et køretøj, er mere sandsynligt. Der er mange måder at lamme et kontrolsystem på med en målrettet og fokuseret elektromagnetisk puls. Dette kunne bruges taktisk af militæret eller til ødelæggelse og forstyrrelse af f.eks. en lufthavn. 

Et EMP angreb kan forårsage kaos, hvis det bruges til at slå et vigtigt kontrolsystem ud

"Konsekvenserne af et EMP angreb kan være alt lige fra en mindre forstyrrelse til total nedbrydning. Et alvorligt angreb, der rammer bredt kan lamme kontrolsystemer på tværs af hele kontingentet og sende det tilbage til stenalderen."

"Det første du vil bemærke ved IT-udstyret er at skærmene vil flimre og derefter slukke helt. Alt efter styrken på angrebet vil du mere eller mindre miste dine servere. Den energi der går igennem disse servere vil riste og ødelægge kredsløbene. I bedste fald vil de kunne genskabes over tid, men normalt er systemet ødelagt og skal erstattes."

Del 3: Sådan beskyttes IT udstyr mod EMP angreb (1 min. varighed)

 

 

"Som det første skal alle systemerne gennemgås, og det skal klarlægges hvordan serverne er beskyttet." 

Beskyt dine servere med den rigtige slags afskærmning

"Selve rummet eller bygningen kan blive EMP beskyttet, men det er dyrt. Det er bedre at se på individuelle installationer og beskytte dem med den rigtige slags afskærmning. Ethvert elektrisk kabel, som er forbundet med din server, er en mulig leder af EMP. Så isoler disse kabler og sørg for at have tilslutning via fiberoptiske kabler, som ikke vil lede den pågældende plus."

EMP sikre skabe

Du kan beskytte dine servere mod EMP-angreb med et certificeret RÖS sikkerhedsskab. Udover den fysiske beskyttelse omfatter RÖS-sikkerhedsskab også beskyttelsesklasse SS1/EMP (Elektromagnetisk puls) og er oprindeligt udviket til militære applikationer med høje krav til dataintegritet

 

Læs mere om EMP sikre skabe

EMP sikrede skabe

 

Kontakt rådgiver omkring skabe

 

Abonner her.

Seneste indlæg