Sådan beskyttes en bygning eller område mod angreb med kalashnikov

Henrik Hansen
Posted by Henrik Hansen
Find me on: LinkedIn

Preamble text goes here...

Sikkerhedsdøre med certificeret og testet beskyttelse mod skud er som udgangspunkt IKKE certificeret til at beskytte mod angreb med Kalashnikov. Læs her hvad du skal være opmærksom på, så du er bedst sikret mod angreb.

Selv om der ikke er nogle officielle statistikker om, hvor udbredt brugen af Kalashnikov/AK-47 er blevet, kan der nu være så mange som 1 for hver 70 mennesker i omløb.

Læs mere om sikring af bygninger her

Download gratis guide om standarder og regler her

kaslashnikov-testing-2.jpgTerrorister bruger ofte Kalashnikov’er, og selv om det er et våben, der kan benyttes med mange forskellige typer ammunition, har et bestemt projektil betydet, at producenter af sikkerhedsdøre har været nødt til at redesigne deres dørkonstruktion.

Kalashnikov-angreb og EN-standarder

EN 1522 standarden måler skudsikringen af sikkerhedsdøre og udsteder certifikater i syv klasser (FB1-FB7) samt yderligere en certificering, FSG, for haglgeværer. Certificeringen inkluderer ikke test med M43 projektiler.  Der testes med en lang række ammunition og våben men næsten alle projektilerne er bløde og lavet af bly.

Klasse

Våben

Ammunition

FB1

Riffel

Blyprojektil

FB2

Pistol

Blød kerne (bly)

FB3

Pistol

Blød kerne (bly)

FB4

Pistol

Blød kerne (bly)

FB5

Stormgevær

Blød kerne (bly) og gennemtrængende stålprojektil

FB6

Kombination

Strormgevær Riffel

Blød kerne (bly)

FB7

Riffel

Hård kerne (stål)

FSG

Shotgun

Massiv blykugle

M43-projektilet, derimod, er fremstillet af blødt stål, hvilket øger sandsynligheden for, at det trænger gennem flere objekter i stedet for at ekspandere, når det rammer, som et blyprojektil gør. En bestemt type ammunition anvendes på hvert niveau, men der er også en liste over andre, ofte anvendte projektiler, som standard EN 1522 påstår, er sammenlignelige med dem, der bliver brugt til test.Da M43-projektilet ikke er med på listen, gennemfører visse producenter af sikkerhedsdøre deres egne specialtests for at sikre, at kunderne får det beskyttelsesniveau, de har brug for.

Tilpasning af en sikkerhedsdør til Kalashnikov-beskyttelse

M43-projektilet kan være mere gennemtrængende end projektiler med blød kerne, men det bevæger sig med
en langt lavere hastighed (ca. 700 m/sek.).
kaslashnikov-testing-3.jpg

For at forhindre projektilet i at gennembryde en sikkerhedsdør, skal dørfyldningen være tykkere. Og eftersom dørens svageste punk er sammenføjningerne – eksempelvis mellem ruden og rammen – skal disse områder også forstærkes.

Sørg for, at hele døren er blevet testet

Hvis en sikkerhedsdør ikke er blevet testet som en samlet enhed, kan den ikke nødvendigvis opfylde de
påkrævede sikkerhedsstandarder.

Nogle døre har for eksempel fået ruden og rammen testet separat, men det kaster ikke lys over de svagheder, døren som samlet enhed har.

En komplet test omfatter ruden, fyldningen og rammen, og testskytterne skyder fra forskellige vinkler for at forsøge at fi nde det svageste punkt i konstruktionen.kaslashnikov-testing-1.jpg

Det er lige så vigtigt, når man tester for beskyttelsesgraden mod M43-projektilet. Hvis nogen del af projektilet gennemtrænger nogen del af døren, består døren ikke testen.

Dowbload certificerings guide

Kontakt rådgiver

Se kort video om hvordan Gunnebo tester med Kalashnikov.

Abonner her.

Seneste indlæg