Tine Madsen
Find mig på:

Supermarkeder med selvbetjeningskasser gør almindelige handlende til butikstyve. De kaldes også Swipers, og er i nogle lande et stort problem for detailhandlen. 

Det, som er beskrevet i den Australske artikel, som kan læses nedenfor, er også kendt i Danmark.

I Australien er selvscanning meget udbredt, og i nogle butikker er op mod halvdelen af kasserne til selvbetjening.

tyveri og svindel ved selvscanningskasser

Læs uddrag artiklen fra Australien herunder: 

Supermarkeder og den nye form for butikstyve – SWIPERS

Det er et navn for kunder, der regelmæssigt stjæler dagligvarer via selvbetjeningskasserne i et supermarked – Swipers – tilsyneladende velmenende handlende der laver rutinemæssigt butikstyveri.

”Op til en tredjedel af kunderne stjæler regelmæssigt, når de benytter sig af selvscanningskasserne."

Swipers - Det er et begreb som kriminologen Emmeline Taylor fra Australian National University har opfundet efter en gennemgang af de seneste undersøgelser fra hele verden. Undersøgelserne antyder at op til en tredjedel af kunderne stjæler regelmæssigt når de benytter sig af selvscanningskasserne.


”Supermarkederne har opdaget at dyrere varer ofte går igennem scannere som gulerødder og løg.”

tyveri ved selvbetjeningskasserColes og Wollworths vil ikke diskutere omfanget af tab de har via deres selvscanningskasser, men Dr. Taylors research afslører hvordan gulerødder afdækker hvor mange kunder, der betaler for lidt for deres dagligvarer. Dr. Taylor fortalte for 4 år siden hvordan et af Australiens største supermarkeder opdagede, at de solgte flere gulerødder end de havde på lager.
”Yderligere analyse af dette viste, at over 1.000 transaktioner som indeholdt mere end tre færdigpakkede 1 kg. poser med gulerødder, havde passeret selvbetjeningskasserne på blot en uge”, siger Dr. Taylor.
”I stedet for at scanne de dyrere frugter og grønsager, som for eksempel kirsebær og druer, valgte kunderne at scanne dem som rodfrugter. Ja, supermarkederne har opdaget, at dyrere varer ofte går igennem kasserne som gulerødder og løg.”
Dr. Taylor, der begyndte sin karriere ved at finde huller i sikkerheden ved at forsøge at snyde i butikken Tesco i England, sagde at et af de største problemer med selvscanning er, at ellers ærlige kunder bruger kasserne til at betale mindre for varerne.


"Men da de opdagede hvor nemt det var, fortsatte de med at stjæle regelmæssigt”

Faktisk startede dette snyderi ved at kunderne ved et uheld glemte at scanne en vare eller scannede den forkert. ”Men da de opdagede hvor nemt det var, fortsatte de med at stjæle regelmæssigt”, siger Dr. Taylor.
”Det er blevet antydet, at de mennesker, der laver denne form for rabat-tyveri, normalt ikke ville stjæle eller overveje andre former for butikstyveri, og ikke nødvendigvis ser deres handlinger som tyveri. Faktisk er tricket med gulerødderne ofte omtalt som snyd og ikke tyveri, og en måde til at gøre en hverdagssituation mere spændende.
”Faktisk er tricket med gulerødderne ofte omtalt som snyd og ikke tyveri.”

Hele artiklen kan læses på engelsk her

 

Kontakt os

Hent vores brochure om SafePay - vores lukkede kontanthåndteringssystem til detailhandlen.

Download Gunnebo SafePay brochure

Kommentar