tyveri og svindel ved selvscanningskasserSupermarkeder med selvbetjeningskasser gør almindelige handlende til butikstyve. De kaldes også Swipers, og er i nogle lande et stort problem for detailhandlen. Der findes dog værktøjer, der kan afhjælpe det.


Jeg arbejder dagligt med rutiner omkring reduktion af svind i detailhandlen, herunder butikstyveri, og jeg kender til alle former for snyderi. Det, som er beskrevet i den Australske artikel, som kan læses nedenfor, er også kendt i Danmark.

I Australien er selvscanning meget udbredt, og i nogle butikker er op mod halvdelen af kasserne til selvbetjening.
I Danmark arbejder vi i Gunnebo med intelligente videoanalyser af kassetransaktioner, der udover at finde uregelmæssigheder ved medarbejderbetjente kasser også vil detektere varer, der ikke scannes ved selvscanningskasserne.

Læs uddrag artiklen fra Australien herunder: 

 Kontakt os for mere information 

Supermarkeder og den nye form for butikstyve – SWIPERS

Det er et navn for kunder, der regelmæssigt stjæler dagligvarer via selvbetjeningskasserne i et supermarked – Swipers – tilsyneladende velmenende handlende der laver rutinemæssigt butikstyveri.

”Op til en tredjedel af kunderne stjæler regelmæssigt, når de benytter sig af selvscanningskasserne."

Swipers - Det er et begreb som kriminologen Emmeline Taylor fra Australian National University har opfundet efter en gennemgang af de seneste undersøgelser fra hele verden. Undersøgelserne antyder at op til en tredjedel af kunderne stjæler regelmæssigt når de benytter sig af selvscanningskasserne.


”Supermarkederne har opdaget at dyrere varer ofte går igennem scannere som gulerødder og løg.”

tyveri ved selvbetjeningskasserColes og Wollworths vil ikke diskutere omfanget af tab de har via deres selvscanningskasser, men Dr. Taylors research afslører hvordan gulerødder afdækker hvor mange kunder, der betaler for lidt for deres dagligvarer. Dr. Taylor fortalte for 4 år siden hvordan et af Australiens største supermarkeder opdagede, at de solgte flere gulerødder end de havde på lager.
”Yderligere analyse af dette viste, at over 1.000 transaktioner som indeholdt mere end tre færdigpakkede 1 kg. poser med gulerødder, havde passeret selvbetjeningskasserne på blot en uge”, siger Dr. Taylor.
”I stedet for at scanne de dyrere frugter og grønsager, som for eksempel kirsebær og druer, valgte kunderne at scanne dem som rodfrugter. Ja, supermarkederne har opdaget, at dyrere varer ofte går igennem kasserne som gulerødder og løg.”
Dr. Taylor, der begyndte sin karriere ved at finde huller i sikkerheden ved at forsøge at snyde i butikken Tesco i England, sagde at et af de største problemer med selvscanning er, at ellers ærlige kunder bruger kasserne til at betale mindre for varerne.


"Men da de opdagede hvor nemt det var, fortsatte de med at stjæle regelmæssigt”

Faktisk startede dette snyderi ved at kunderne ved et uheld glemte at scanne en vare eller scannede den forkert. ”Men da de opdagede hvor nemt det var, fortsatte de med at stjæle regelmæssigt”, siger Dr. Taylor.
”Det er blevet antydet, at de mennesker, der laver denne form for rabat-tyveri, normalt ikke ville stjæle eller overveje andre former for butikstyveri, og ikke nødvendigvis ser deres handlinger som tyveri. Faktisk er tricket med gulerødderne ofte omtalt som snyd og ikke tyveri, og en måde til at gøre en hverdagssituation mere spændende.
”Faktisk er tricket med gulerødderne ofte omtalt som snyd og ikke tyveri.”

Hele artiklen kan læses på engelsk her

Videoanalyse af kassetransaktioner

I takt med, at der i Danmark bliver indført flere og flere selvscanningskasser, vil dette problem også vokse i Danmark. Butikkerne ønsker at være åbne og indbydende med hurtige kasseløsninger, og dette åbner op for disse former for tyveri, der kan læses om i artiklen.

Jeg tror at løsningen på dette problem, samt andre udfordringer med butikstyveri, vi oplever i den danske detailhandlen, kan løses ved en kombination af teknologi som videoanalyse samt rutiner og kundeservice, hvor de ansatte er årvågne og hjælpsomme.

Videoanalyse værktøjet kan anvendes til såvel medarbejderbetjente kasser som selvscanningskasser og naturligvis med relevante analyser alt efter hvad systemet skal overvåge.

Værktøjet kan overvåge samtlige kassetransaktioner og rapportere uregelmæssigheder, der kan følges op på. Det kan være tilfælde med varer, der tages retur uden at der er kunder tilstede, varer der sælges, men ikke scannes eller varer, der er vanskelige at scanne og derfor øger såvel ekspeditionstid og risiko for fejl.

Med dette værktøj er der mulighed for en markant øgning af indtjeningen. 

 

Vil du høre mere om svind og videoanalyse?

Kontakt os for mere information

 

Du kan hente en gratis guide omkring bekæmpelse af butikstyveri her

Hent guide om butikstyveri

Kommentar